Scoala de Shiatsu

Ce curs de Shiatsu să alegi?

Dacă vrei să studiezi Shiatsu şi nu ştii ce curs să alegi, în acest articol prezint câteva informaţii despre oferta de cursuri de Shiatsu disponibile în România.În primul rând, trebuie să ştii că Shiatsu include o gamă largă de stiluri care pot fi sistematizate în trei sau patru grupe în funcţie de fundamentarea teoretică a aplicării de presiune.

Curs intensiv de masaj Shiatsu susţinut de James Luth şi Kathryn Henry la Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti în luna Mai, 2001.

De aceea, cel mai important aspect de care îţi recomand să ţii cont când alegi un curs de masaj Shiatsu este programa de studiu, deoarece ea reflectă fundamentarea teoretică a aplicării de presiune. În marea majoritate a stilurilor de Shiatsu, aplicarea de presiune este fundamentată în medicina chinezească dar există şi stiluri în care aplicarea de presiune este explicată prin concepte din medicina alopată la fel cum există stiluri care încearcă să concilieze cele două extreme.

Cursuri Zen Shiatsu cu Victor Streza

Cursuri de Zen Shiatsu susţinute de Victor Streza

Deschid lista cu oferta de cursuri de Zen Shiatsu susţinute de Victor Streza. Momentan, nu am avut ocazia să interacţionez personal cu Victor dar urmărind ocazional activitatea de pe contul său de Facebook pot formula câteva opinii personale despre formarea lui şi conţinutul cursurilor sale. Victor are o educaţie solidă în medicina chinezească la care adaugă permanent atât prin participare la noi cursuri şi seminarii intensive cât şi prin studii de kinetoterapie şi motricitate specială. Pe scurt, Victor este foarte bine conectat la tot ceea ce înseamnă Zen Shiatsu în Europa occidentală contemporană dar şi din Asia, studind cu toţi marii maeştri de Shiatsu renumiţi din Olanda, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie şi Japonia. Dacă vrei să înveti aplicarea de presiune prin filtrul medicinei chinezeşti, cea mai bună recomandare este participarea la cursurile de Zen Shiatsu susţinute de Victor Streza. Recomand cursurile de masaj Zen Shiatsu susţinute de Victor tuturor cursanţilor care sunt atraşi de farmecul medicinei chinezeşti şi de stilurile tradiţionale de Shiatsu.

Curs de Masaj Shiatsu Namikoshi

Cursuri de Namikoshi Shiatsu susţinute de Lucian Olaru

Lucian Olaru a adus în România stilul fondat de Tokujiro Namikoshi, singurul stil de Shiatsu care deţine recunoaşterea oficială în Japonia. Lucian Olaru a organizat în Bucureşti cursuri de Namikoshi Shiatsu susţinute de Shigeru Onoda, preşedintele Namikoshi Shiatsu Europe. Lucian Olaru are o viziune despre istoria Shiatsu şi despre ceea ce este Shiatsu la care pot formula mai multe obiecţii fundamentate dar poate cu altă ocazie. Până atunci, pentru cei care vor să studieze stilul fondat de Namikoshi, recomand cursurile de Namikoshi Shiatsu susţinute de Lucian Olaru de la Asociaţia Română de Shiatsu din Galaţi.

Kochi Shiatsu

Cursuri de Kochi Shiatsu cu Naoya Kochi

Naoya Kochi este un instructor internaţional de Shiatsu care predă o metodă proprie de Shiatsu care îi poartă numele. Kochi Shiatsu îşi propune să prezinte aplicarea de presiune atât din perspectiva medicinei chinezeşti cât şi din cea a medicinei moderne. Nu am interacţionat personal cu Naoya Kochi deci nu pot formula o recomandare bazată pe parcurgerea unui seminar de Kochi Shiatsu. Prezentarea doctrinei Kochi shiatsu de pe site-ul propriu nu este foarte clară pentru mine. Pot recomanda seminariile de Kochi Shiatsu ca pe o experienţă mai exotică de pregătire cu un maestru japonez.

Cursurile de Shiatsu susţinute de … Viorel Mihai

Cu permisunea voastră, o să închid lista de cursuri de Shiatsu cu cursurile pe care le susţin eu. În stilul meu de Shiatsu, aplicarea de presiune este fundamentată preponderent pe medicina modernă dar includ şi prezentarea unor concepte de bază din medicina chinezească. Pun un accent deosebit pe calitatea atingerii, pe eleganţa tuturor mişcărilor şi pe evitarea folosirii forţei musculare pentru aplicarea de presiune. Fiecare cursant este încurajat să îşi dezvolte stilul personal de Shiatsu care să reflecte propria lui personalitate. Predarea şi practica ulterioară se fac la masa de masaj. Nu predau puncte sau scheme de puncte predefinite pentru tratamente de afecţiuni.

În concluzie, în România oferta de cursuri de Shiatsu reflectă în bună parte diversitatea de stiluri de Shiatsu care sunt predate şi practicate şi la nivel internaţional. Dacă eşti atras(ă) de stilurile tradiţionale bazate pe medicina chinezească trebuie să ai în vedere că aceste stiluri necesită un program de pregătire de durată lungă care uneori pot ajunge şi la trei ani de studii. Ulterior, se recomandă parcurgerea altor programe de specializare. Când alegi cursul de Shiatsu potrivit ţie, trebuie să ai în vedere dacă maniera de practicare este potrivită fizicului tău. Stilurile de Shiatsu tradiţionale au la bază lucrul la podea care se poate dovedi incomod pentru majoritatea europenilor care nu au crescut, mâncat, studiat şi dormit pe podea. Pentru mine, lucrul la podea nu mai este o opţiune deşi la începuturile mele când nu aveam o masă de masaj am improvizat şi la podea şi la patul clientului. Dacă pot să aleg, atunci în mod sigur voi alege lucrul la masa de masaj. Dacă tot suntem la capitolul fizic, trebuie să discutăm şi despre fermitatea articulaţiilor membrului superior şi în special despre cea a degetelor. Aplicarea de presiune poate fi o adevărată provocare pentru persoanele care au o laxitate articulară crescută la nivelul degetelor. Dacă vrei să studiezi Shiatsu şi ai laxitate crescută la nivelul degetelor, îti recomand să discuti înainte de curs cu instructorul care susţine cursul şi să evaluaţi împreună fezabilitatea unei cariere în Shiatsu pentru tine.

Bună!

Despre mine

Privită în ansamblu, istoria Japoniei poate fi considerată o succesiune de perioade de izolare şi de deschidere faţă de influenţele externe. Asemănător, implicarea mea în predarea Shiatsu este o alternare de perioade de activitate foarte intensă urmate de perioade de retragere aproape completă. Ianuarie 2023 va marca intrarea în Anul Iepurelui şi începutul unui nou capitol de predare Shiatsu pentru mine.

Resurse

Shiatsu Blog

Ce curs de Shiatsu să alegi?
Cum te protejezi energetic în timpul masajului?
Povestea mea
Ce este Shiatsu?
Cum se aplică presiunea Shiatsu pe plan profund?
Noutăţi

Curs de Masaj Shiatsu

Bucureşti, 09.01-16.02.2023

Locaţie de curs: Centrul Shakti, Bucureşti, Strada Părintele Stăniloaie nr. 7, sector 2
Perioada: 09 Ianuarie - 16 Februarie 2023 (şase săptămâni).
Zile de curs: luni şi joi, orele 09:30-13:30.
Instructor: Viorel Mihai
Număr de locuri: 8.
Taxa de curs: 1500 lei.

Înscriere: completaţi formularul de contact de mai jos şi efectuaţi plata unei sume de minim 500 de lei din taxa de curs prin transfer bancar pe bază de factură proforma.

Contact

Formular de Contact

Distribuire Reţele Sociale

Dacă ţi-a plăcut ceea ce ai citit, te rog să distribui această pagină! Mulţumesc!