Scoala de Shiatsu

SHIATSU BLOG

Ce este Shiatsu?

„Ce este Shiatsu” este mai mult o ecuaţie istorică decât o întrebare. Dacă un profesor ar oferi doar rezultatul ecuaţiei, studenţii nu vor înţelege nimic. Simt că orice definiţie, oricât de criptică, oricât de rafinată, oricât de şlefuită aş produce după peste douăzeci de ani de Shiatsu ar produce doar mai multă confuzie celor care vor să înţeleagă ce este Shiatsu. Dacă vrei să înţelegi  ce este Shiatsu, trebuie să îi cunoşti istoria. Pentru că, după cum spunea personajul Paul Hunham interpretat de Paul Giamatti în fimul The Holdovers: “…istoria nu este doar studiul trecutului. Este o explicaţie a prezentului”. Acum sunt convins că răspunsul la întrebarea “ce este Shiatsu” poate fi oferit şi înţeles doar după o incursiune în istoria fenomenului Shiatsu.

Curs de masaj Shiatsu la Centrul Shakti, Bucureşti, 2023

Vedere de ansamblu

Shiatsu este un termen japonez format din două cuvinte: shi, care înseamnă deget şi atsu care înseamnă presiune, ceea ce sugerează că ideea centrală din Shiatsu este aplicarea de presiune cu degetele. Ce este aplicarea de presiune? Aplicarea de presiune este o tehnică de atingere cu posibilităţi infinite de variaţie din punct de vedere strict tehnic: în aceeaşi locaţie, aplicarea de presiune poate fi modulată prin ajustări ale intensităţii, ale unghiului de aplicare, ale duratei pe care este menţinută, etc. Dacă vreţi, aplicarea de presiune este doar o particularizare a atingerii umane care se distinge prin contact pe suprafaţă redusă cu direcţie cel mai frecvent perpendicular la suprafaţa corpului. O observaţie personală: tehnicile de masaj clasic sunt aplicate preponderent pe direcţie orizontală, paralel cu corpul, în timp ce aplicarea de presiune se distinge prin direcţia de aplicare pe verticală, perpendicular pe suprafaţa corpului.

În timp ce despre aplicarea de presiune putem afirma că este semnătura modalităţilor de masaj asiatice de peste două mii de ani, despre termenul Shiatsu putem spune că apare menţionat pentru prima dată abia prin anii 1920-1930 în Japonia. Cu alte cuvinte, aplicarea de presiune a pre-existat în repertoriul tehnic cu mult timp înainte de prima folosire a termenului Shiatsu. Cu alte cuvinte, putem afirma că Shiatsu este doar cel mai recent capitol din istoria aplicării de presiune. Ce a adus Shiatsu nou? Cu ce a fost atât de diferit acest capitol de capitolele precedente din istoria aplicării de presiune? Cel mai simplu răspuns la aceste întrebări este că Shiatsu înseamnă intrarea în epoca modernă şi ieşirea din tradiţional.

Nevoia de context

O ciocolată are gust mai bun atunci când o savurezi direct din ambalajul ei original. Orice poveste bună trebuie povestită într-un context, pentru că poveştile nu există niciodată independent. În viaţa reală, poveştile se intersectează, se întreţes în modele foarte complexe. Uneori, evenimentele din povestea Shiatsu par să nu aibă niciun sens, dar abia când le privim în imaginea mai mare începem să vedem sensul. Primele capitole din istoria Shiatsu s-au desfăşurat pe fundalul unor schimbări majore în Japonia. O ţară care petrecuse peste două sute de ani într-o izolare cvasi-completă faţă de influenţele occidentale decide să schimbe brusc direcţia de dezvoltare în viitor. Japonia demonstrează un apetit insaţiabil pentru progres ştiinţific, modernizare şi industrializare devenind aproape de necunoscut în doar câteva decenii. Curentele ideologice care au modelat schimbările fundamentale ale întregii societăţi japoneze reverberează şi în istoria medicinei tardiţionale japoneze şi implicit în istoria masajului traditional japonez. După cel de-al doilea război mondial, Japonia a traversat cea mai neagră perioadă: o ţară distrusă de bombardamente care experimenta pentru prima dată în lunga sa istorie statutul de ţară ocupată. Efortul de reconstruire a Japoniei a culminat cu ceea ce a devenit cunoscut ca „miracolul economic japonez”. Poate nu întâmplător, în aceeaşi perioadă, Shiatsu va cunoaşte perioada cea mai înfloritoare în Japonia care va culmina cu obţinerea recunoaşterii oficiale. Când Shiatsu se bucura de o poziţie privilegiată în Japonia, în emisfera vestică creşte sentimentul de nemulţumire faţa de medicina modernă şi apare un interes pentru o nouă abordare a actului medical. 

Curs de masaj Shiatsu la Centrul Shakti, Bucureşti, 2023

Înainte de Big Bang

uneori sfârşitul unei poveşti poate fi doar începutul unei noi poveşti. 

 

Dacă privim Shiatsu ca pe un univers, atunci Big Bang-ul său ar fi avut loc undeva prin anii 1920 când un ilustru necunoscut, Tamai Tenpeki a început să publice diverse articole despre o nouă terapie, Shiatsu. În 1939, acelaşi Tamai Tenpeki a publicat o carte „Shiatsu Ho” scrisă pe baza experienţei autorului din ultimii douăzeci de ani. Tenpeki şi ideile sale vor primi atenţie în curând. Deocamdată, trebuie să aruncăm o privire înainte de Big Bang-ul lui Tenpeki. Probabil că deja ştiţi că Shiatsu este un cuvânt japonez compus din două cuvinte, shi care înseamnă deget şi atsu care înseamnă presiune. Ceea ce înseamnă că Shiatsu este despre aplicarea de presiune cu degetele. Dar, bineînţeles că Tenpeki nu descoperă mersul în picioare. Aplicarea de presiune a existat cu mult timp inainte de Big Bang-ul lui Tenpeki. Aplicarea de presiune este o trăsătură dominantă şi semnătura specifică a modalităţilor de masaj asiatice de peste două mii de ani. Înainte de Big Bang-ul lui Tenpeki, aplicarea de presiune era cunoscută sub denumirea de Anma, masaj tradiţional japonez derivat din masajul traditional chinez, Anmo. Dar, aici este posibil să ne confruntăm cu o problemă lingvistică şi de traducere. Anmo este tradus frecvent ca masaj (din limba chineză) dar 

DISCUŢII

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bună!

Despre mine

Am absolvit Facultatea de Medicină, secţia Fiziokinetoterapie din cadrul UMF Carol Davila, Bucureşti în 2001 şi un curs de specializare în Shiatsu la The Shiatsu Clinic and School din Iowa City în 2002. Reîntors în ţară, în ultimii douăzeci de ani am alternat activitatea de predare de cursuri de masaj shiatsu cu administrarea unui business de familie. De asemenea, m-am implicat în promovarea masajului Shiatsu în România prin organizarea de cursuri predate de mentorii mei în Shiatsu din Statele Unite. De câţiva ani, lucrez la o carte care va documenta istoria Shiatsu în contextul amplu al istoriei medicinei în Asia de Sud-Est.

Viorel Mihai, cursuri de masaj Shiatsu
Resurse

Shiatsu Blog

Ce curs de Shiatsu să alegi?
Cum te protejezi energetic în timpul masajului?
Povestea mea
Ce este Shiatsu?
Cum se aplică presiunea Shiatsu pe plan profund?
Ce curs de Shiatsu să alegi?
Cum te protejezi energetic în timpul masajului?
Povestea mea
Ce este Shiatsu?
Cum se aplică presiunea Shiatsu pe plan profund?
Contact

Formular de Contact

Distribuire Reţele Sociale

Dacă ţi-a plăcut ceea ce ai citit, te rog să distribui această pagină! Mulţumesc!