SCOALA DE SHIATSU

Cum te protejezi energetic în timpul masajului?

Probabil că se întâmplă uneori ca după ce ai oferit un masaj să te simţi mai obosit, mai greu, mai slăbit, mai... altfel şi dacă te gândeşti de la ce ar putea să ţi se tragă te vei gândi inevitabil la clienţii din ziua respectivă. Mai sunt chiar cazuri în care doar anumiţi clienţi au acest efect (negativ) asupra ta şi atunci este normal să te întrebi dacă nu ai preluat ceva „energii negative” de la aceşti clienţi. Sunt ei oare „vampiri energetici” care se hrănesc cu energie pură de maseur şi căruia îi dau la schimb energia lor cea mai neagră?

La primul curs susţinut de James în Bucureşti în 2001 un cursant l-a întrebat pe James cum se poate proteja energetic în timpul masajului pentru a nu prelua „energiile negative” de la clienţii săi. La acel moment, pe mine m-a luat prin surprindere această întrebare, nu mă gândisem prea mult la acest aspect că este posibil să „preiei” energii negative de la clienţii tăi. James a răspuns ceva de genul că el îşi imaginează că în timpul masajului el lucrează într-o sferă albă, luminoasă care se învârte în sens invers faţă de sfera albă luminoasă în care se află clientul său. În acest mod, „energiile negative” ale clienţilor nu mai pot ajunge la el! Am tradus audienţei răspunsul lui James, cursul a mers mai departe dar în mintea mea încercam să îmi dau seama ce anume la răspunsul lui  James nu îmi sunase bine. În anii care au urmat am început şi eu să predau Shiatsu şi am primit cred că la fiecare serie de curs aceeaşi întrebare, ceea ce probabil că însemna că protecţia energetică era atunci sau mai este şi acum o preocupare frecventă în rândul terapeuţilor. De-a lungul timpului, am cules de la cursanţii mei diverse metode de „protecţie energetică” recomandate sau practicate de alţi maeştri. Cele mai fecvente metode fără a le pune într-o ordine anume sunt: rostirea mentală a unor rugăciuni înainte sau în timpul masajului; atingerea cu mir a încheieturilor mâinilor sau cu apă sfinţită; curăţarea energetică prin metode Reiki după fiecare tratament şi la închieierea unei zile de lucru; ţinerea mâinilor sub apă curgătoare după fiecare tratament.

Răspunsul meu la această întrebare a fost pentru mult timp cam acelaşi. Nu există metodă de protecţie infailibilă, nu te poţi „proteja” de energia clientului tău. În timpul masajului are loc o interacţiune energetică amplă între terapeut şi client iar ideea de a încerca să le separi, să eviţi interacţiunea lor este sortită din start eşecului. Este imposibil să încerci să te izolezi perfect energetic faţă de clienţii tăi. Eu am recomandat ca în timpul masajului să ai atitudinea de „canal energetic” prin care circulă energia de la Univers către clientul tău. Să poţi dirija prin tine un flux de energie atât de puternic încât un singur sens de curgere a energiei să fie posibil: de la Univers, prin tine, spre client.  Deci, tu ca terapeut trebuie să fii un intermediar şi nu o sursă de energie de vindecare pentru clienţii tăi. Uşor de spus greu de realizat! Ce înseamnă „atitudinea de canal energetic” în timpul masajului? Mai multe aspecte, unele de natură mentală altele de natură fizică. Din punct de vedere mental, este necesară o atitudine neutră faţă de clientul tău. Atitudine neutră înseamnă că nu emiţi nici mental, nici oral niciun fel de judecăţi legate de clientul tău. Pentru cei empatici va fi uneori mai greu pentru că ei vor simţi nevoia să consoleze persoana care suferă (poate chiar nedrept) şi vor fi dispuşi să ajute chiar cu propria lor energie pe cel care suferă. Din punct de vedere fizic, sunt mai multe aspecte care ar trebui explicate. Pe scurt, pentru ca tu să fii un canal energetic prin care curge energia trebuie să eviţi folosirea tensiunilor musculare. Recomand folosirea greutăţii corpului pentru aplicarea de presiune sau executarea celorlalte tehnici de masaj. De asemenea, recomand folosirea doar a contracţiilor de fermizare a membrelor şi evitarea contracţiilor puternice care pot închide parţial sau aproape total „canalele energetice”.

În primăvara acestui an am fost solicitat să ofer Shiatsu unui client care se afla în faza terminală a luptei cu un cancer. Avea dureri de spate şi de membru inferior care nu mai cedau decât în faţa morfinei. Nu putea să se aşeze pe masa de masaj, tratamentele se desfăsurau pe canapeaua lui în şezut sau întins lateral. A fost o experienţă foarte puternică pentru mine din multe puncte de vedere. Cel mai important este că atunci când am constatat că aproape după fiecare tratament acordat ceva nu era în regula la mine mi-am dat seama că ceea ce predasem atâţia ani despre protecţie energetică nu era decât parţial adevărat. Deşi am folosit aceleaşi tehnici fără forţă musculară, am intrat în aceeaşi stare de „intermdiar energetic” ceva nu era ok. La nivel mental am comis greşeala de începător să ies din starea de neutralitate şi să emit judecăţi despre starea clientului meu şi cauzele probabile care l-au condus la această stare de boală. Dar nu aceasta era cauza din care „preluasem” din energia negativă a clientului meu. De fapt nu preluasem nimic de la el. Rana aceea era deja în mine şi se reactiva foarte profund în interiorul meu. Era rana nevindecată a suferinţei prin care am trecut în urma cu câţiva ani atunci când tatăl meu a trecut şi el prin faza terminală a unui cancer. Am retrăit unele episoade dureroase şi rana se reactivase.

Mi-am reamintit că circulaţia energiei se supune legilor vibraţiei. Poate că ceea ce credem că „preluăm” de la clienţii noştri era deja acolo înăuntrul nostru aşteptând un rezonator extern care să o scoată la suprafaţă. Dacă vei considera că poţi „prelua” energie negativă de la clienţii tăi, îţi vei consuma timp ca să ridici bariere între tine şi client pe care însă energia le va ocoli sau va trece prin ele în cele din urmă.

Bună!

Despre mine

Privită în ansamblu, istoria Japoniei poate fi considerată o succesiune de perioade de izolare şi de deschidere faţă de influenţele externe. Asemănător, implicarea mea în predarea Shiatsu este o alternare de perioade de activitate foarte intensă urmate de perioade de retragere aproape completă. Ianuarie 2023 va marca intrarea în Anul Iepurelui şi începutul unui nou capitol de predare Shiatsu pentru mine.

Resurse

Shiatsu Blog

Ce curs de Shiatsu să alegi?
Cum te protejezi energetic în timpul masajului?
Povestea mea
Ce este Shiatsu?
Cum se aplică presiunea Shiatsu pe plan profund?
Noutăţi

Curs de Masaj Shiatsu

Bucureşti, 09.01-16.02.2023

Locaţie de curs: Centrul Shakti, Bucureşti, Strada Părintele Stăniloaie nr. 7, sector 2
Perioada: 09 Ianuarie - 16 Februarie 2023 (şase săptămâni).
Zile de curs: luni şi joi, orele 09:30-13:30.
Instructor: Viorel Mihai
Număr de locuri: 8.
Taxa de curs: 1500 lei.

Înscriere: completaţi formularul de contact de mai jos şi efectuaţi plata unei sume de minim 500 de lei din taxa de curs prin transfer bancar pe bază de factură proforma.

Contact

Formular de Contact

Distribuire Reţele Sociale

Dacă ţi-a plăcut ceea ce ai citit, te rog să distribui această pagină! Mulţumesc!