Scoala de Shiatsu

SHIATSU BLOG

Povestea Mea

Numele meu este Viorel Mihai.  Am absolvit Facultatea de Medicină, secţia Fiziokinetoterapie din cadrul UMF Carol Davila, Bucureşti în 2001 şi un curs de specializare în Shiatsu la The Shiatsu Clinic and School din Iowa City în 2002. Reîntors în ţară, în ultimii peste douăzeci de ani am alternat activitatea de predare de cursuri de masaj shiatsu cu administrarea unui business de familie. De asemenea, m-am implicat în promovarea masajului Shiatsu în România prin organizarea de cursuri predate de mentorii mei în Shiatsu din Statele Unite. De câţiva ani, lucrez la o carte, Story of Shiatsu, care va documenta istoria Shiatsu în contextul amplu al istoriei medicinei în Asia de Sud-Est.

Curs de masaj Shiatsu la Centrul Shakti, Bucureşti, 2023

Când am avut prima întâlnire cu Shiatsu acum mai mult de douăzeci de ani, nu mi-am imaginat ce influenţă puternică va avea în viaţa mea.  Nu venisem în America în căutarea unei şcoli de Shiatsu, nici nu cred că mai auzisem termenul Shiatsu vreodată. Eram doar un student la medicină care mai avea de petrecut vreo două luni în Statele Unite după terminarea unui contract de muncă Work&Travel. Pe atunci credeam că Shiatsu va fi doar o ocupare a timpului până la întoarcerea acasă sau cel mult va deveni un hobby. M-am întors în ţară pentru terminarea studiilor medicale şi am făcut câteva demonstraţii de Shiatsu prietenilor şi colegilor mei. Le-am povestit despre şcoala de Shiatsu unde fusesem găzduit şi am observat un interes neaşteptat de mare pentru Shiatsu. Nu îmi amintesc de unde a apărut ideea să îi invit pe mentorii mei în Bucureşti pentru un curs de Shiatsu dar din nou, spre surprinderea mea au acceptat. Cu câteva săptămâni înainte de terminarea facultăţii, am organizat la Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti primul curs de Shiatsu susţinut de mentorii mei americani. A fost un mare eveniment cu o atmosferă incredibilă într-o sală de conferinţe arhiplină cu peste 60 de cursanţi, între care foarte mulţi profesionişti medicali dar şi amatori fără experienţă în masaj. Acesta a fost debutul meu în promovarea masajului Shiatsu în România şi de atunci, lucrurile au curs pe repede înainte.

Curs intensiv de masaj Shiatsu susţinut de James Luth şi Kathryn Henry la Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti în luna Mai, 2001.

După terminarea cursului şi absolvirea facultăţii, am plecat din nou în Statele Unite unde am parcurs un curs de pregătire de şase luni în Shiatsu. M-am reîntors în ţară şi la scurt timp, am organizat un al doilea curs de Shiatsu tot la Institutul de Sănătate Publică, susţinut tot de mentorii mei din Statele Unite. În prealabil, demarasem colaborări cu un centru medical şi un centru de înfrumuseţare pentru a dobândi experienţă clinică dar cea mai plăcută surpriză am avut-o atunci când am început să predau Shiatsu: am descoperit că îmi place şi fără falsă modestie, că sunt foarte bun la predat. Din mai multe motive, nu era o optiune viabilă să predau în Bucureşti exact ceea ce învăţasem în Statele Unite. De fapt, nici nu ştiam ce învăţasem exact, multe informaţii primite în timpul pregătirii erau încă neaşezate si neconfirmate prin practica individuală. În plus, ceea ce mentorii mei predau într-un curs de lungă durată eu trebuia să condensez într-un format de curs intensiv.  De asemenea, inevitabil trebuia să fac adaptări şi ajustări ale programei, ale modalităţilor de predare şi trebuia să îmi scriu suportul de curs. Pe lânga toate acestea, eu fusesem un student destul de dificil pe perioada pregătirii mele în Shiatsu. Acum înţeleg că erau diferenţe imense de viteză între ritmul de predare, calitatea şi volumul informaţiei cu care eram obişnuit după cinci ani de facultate de medicină şi ceea ce parcurgeam atunci într-o şcoală de Shiatsu. De aceea, de-a lungul pregătirii mele în Shiatsu am fost de multe ori în contre în special cu mentorul meu, James. Deşi la acea vreme, James avea mai mulţi ani de activitate clinică şi pedagogică decât vârsta mea de atunci, uneori mă surprindeam simţind nevoia să îi arăt eu cum se pot face lucrurile mai bune, în special la predarea Shiatsu. Reîntors în ţară, aveam în sfârşit posibilitatea să îmi structurez programa teoretică şi practică după cum consideram eu că ar trebui să fie un curs de Shiatsu. Privind în urmă, la acel moment în mod clar nu eram conştient de lipsurile mele dar aveam încredere în calităţile mele de profesor. Deşi nu aveam suficientă experienţă clinică şi nici nu aveam un supraveghetor sau îndrumător pentru construirea unei programe de curs, cred că aceste deficienţe au fost considerate mai degrabă oportunităţi de a regândi instruirea în Shiatsu în acord cu propria mea viziune. 

Viorel Mihai, James Luth si doi clienţi şi prieteni în faţă la The Shiatsu Clinic And School, Iowa City.

Interesul semnificativ din partea publicului pentru cursurile sustinute de mentorii mei în Bucureşti şi ecourile de după terminarea acestora mi-au demonstrat în mod clar că exista o cerere pentru cursuri de Shiatsu. În acest domeniu şi în acea conjunctură, beneficiam de un vot de încredere pentru că studiasem Shiatsu în Statele Unite şi trebuia să aduc în ţară ceea ce, din lipsa de timp, mentorii mei nu apucaseră să transmită la cursurile lor din România. În plus, aveam încă un ascendent: aveam o educaţie medicală superioară care m-a ajutat să construiesc o programă teoretică de predare adecvată pentru cursuri intensive de Shiatsu la care am adăugat elementele tehnice studiate cu mentorii mei. Îmi amintesc că la una dintre primele mele serii de curs, am avut printre cursanţi doi medici ortopezi primari şi o infirmieră de la Spitalul Floreasca. Atunci am înteles că trebuie să-mi construiesc un curs care să nu plictisească profesioniştii medicali şi în acelaşi timp să nu fie prea complicat pentru cursanţii care nu au studii medicale şi nici pregătire în masaj. De atunci, am învăţat să îmi modelez permanent atât programa de predare cât mai ales stilul de predare. Am învăţat să mă adaptez nevoilor fiecărei serii de curs şi cu fiecare serie de cursanţi am învăţat ceva nou. Dificultăţile cursanţilor mei să asimileze maniera de lucru prezentată au devenit oportunităţi pentru mine să descopăr noi modalităţi de predare. Cu fiecare serie de curs, am simplificat tot mai mult şi am devenit tot mai direct. La fel cum a devenit şi stilul meu de lucru cu coborâre rapidă în profunzime. Dar foarte blând, foarte calm, foarte previzibil. Veţi auzi de la mine de multe ori această mantră dacă veţi studia Shiatsu cu mine: blând, calm, profund, previzilbil.

Curs intensiv de masaj Shiatsu susţinut de James Luth şi Kathryn Henry la Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti în luna Mai, 2001.

Privind în urmă la întreaga mea activitate în Shiatsu de până acum, realizez că am alternat perioade de implicare foarte intensă cu perioade de detaşare, de retragere din activitatea de predare. De fiecare dată când predau Shiatsu, mă implic complet, mă pun la dispozitia cursanţilor cât mai mult timp posibil. La fiecare serie de curs, lucrez cu fiecare cursant individual în ambele sensuri: execut toate tehnicile pe fiecare cursant şi ofer feedback apoi când cursantul exersează pe mine. Nu ştiu la câte alte cursuri de masaj aveti posibilitatea să lucrati direct pe instructor, dar la toate seriile mele de curs am pus accent deosebit pe oportunitatea de a primi feedback de la instructor. Toate astea au un cost personal pe timpul meu, pe energia mea, pe sănătatea mea. Când simt că nu mai pot să predau, instinctiv, mă retrag. Dar, nu pot să stau complet departe de Shiatsu. În fiecare pauză de retragere, aprofundez alte dimensiuni ale practicii Shiatsu, studiez alte abordări. Încerc să am o înţelegere cât mai amplă a fenomenului Shiatsu pentru a găsi căi de comunicare cu o comunitate globală de terapeuţi Shiatsu tot mai diversă. 

 

Vă multumesc pentru timpul acordat sa aflaţi despre povestea mea în Shiatsu!

DISCUŢII

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Buna dimineața! Sunt interesata de practicarea masajului shiatsu și as dori sa știu dacă mai țineți cursuri și în ce perioada? Mulțumesc!

    1. Bună dimineaţa! Următorul curs va începe în luna Septembrie. Coordonatele exacte vor fi anunţate la începutul lunii iunie. Mulţumesc pentru interesul dumneavoastră! O zi frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Resurse

Shiatsu Blog

Ce curs de Shiatsu să alegi?
Cum te protejezi energetic în timpul masajului?
Povestea mea
Ce este Shiatsu?
Cum se aplică presiunea Shiatsu pe plan profund?
Ce curs de Shiatsu să alegi?
Cum te protejezi energetic în timpul masajului?
Povestea mea
Ce este Shiatsu?
Cum se aplică presiunea Shiatsu pe plan profund?
Contact

Formular de Contact

Distribuire Reţele Sociale

Dacă ţi-a plăcut ceea ce ai citit, te rog să distribui această pagină! Mulţumesc!